020-3080650
Gemiddelde beoordeling: 9,5 / 10
« Terug naar blog

Amsterdam is jarig!!


Bron: Gemeente AmsterdamHoera! Amsterdam wordt op 27 oktober alweer 740 jaar. Op deze datum in het jaar 1275 werd de stad officieel vrij van tolrechten gesteld. Het Tolprivilege van Amsterdam is het eerste en oudste document waarin Amsterdam als stad wordt genoemd. Dat is best heel bijzonder dus!


Op 27 oktober 1275 werd Amsterdam geboren. Op deze dag ondertekende Floris V, graaf van Holland, namelijk een ‘tolprivilege’. De handtekening op een stukje perkament van geitenvel met een zegel van was, stelde het Middeleeuwse stadje Amsterdam officieel vrij van het betalen van tol. Het gaf de Amsterdamse handelaars het recht om zonder het betalen van tol, goederen door het Graafschap Holland te vervoeren.


Bekijk het tolprivilege
Wilt u het tolprivilege met eigen ogen bekijken? Dat kan op zaterdag 24 en zondag 25 oktober in de Schatkamer van het Stadsarchief. Medewerkers van het Stadsarchief Amsterdam vertellen hier meer over het tolprivilege. Dit jaar is er ook een speciale presentatie te zien over de stadsrechten die Amsterdam in de Middeleeuwen verkreeg. Bekijk bijzondere Middeleeuwse stukken zoals de gaaf bewaarde oorkonde met het stadsrecht van 1342, waarin de omvang van het nog kleine Amsterdam voor het eerst wordt beschreven. Kijk voor meer informatie op de site van het Stadsarchief.


Verjaardagsfeest in het Amsterdam Museum
Op zondag 25 oktober organiseert het Amsterdam Museum een verjaardagsfeest voor de stad Amsterdam. Het wordt een feestelijke dag vol activiteiten voor jong en oud. Van 13.00 uur tot 16.30 uur kunnen bezoekers onder meer hun eigen stad maken, Oud Hollandse spelletjes spelen en op de foto in de Kiekjeskast. Voor stadspashouders zijn alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen 5 euro. Meer informatie vind je op de site van het Amsterdams Museum.